Najvažniji vitamin za bolnu kralježnicu

30.11.2022

VITAMIN B1

Tiamin (vitamin B1) je vitamin topiv u vodi koji se koristi u gotovo svakoj stanici u tijelu. Posebno je važan za podupiranje razine energije i zdravog metabolizma. Tiamin je tehnički derivat tiazola i pirimidina koji sadrži sumpor. Koristi se u kombinaciji s drugim vitaminima B, koji čine “B vitaminski kompleks”, za reguliranje važnih funkcija kardiovaskularnog sustava, endokrinog sustava i probavnog sustava. Pomaže tijelu u proizvodnji energije, specijano u proizvodnji energije iz hrane koju jedemo. Pomaže u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, glukoze i alkohola.

Sprečava oštećenje živaca

Bez dovoljno “goriva” iz naše prehrane koja ide prema funkciji našeg živčanog sustava, možemo doživjeti oštećenje živaca koje može rezultirati problemima s kretanjem, učenjem i pamćenjem informacija. Tiamin je potreban za pretvaranje ugljikohidrata iz naše hrane, a glavna uloga ugljikohidrata je osigurati energiju za tijelo, osobito za mozak i živčani sustav. Tiamin je posebno potreban za sustav enzimskih reakcija nazvan piruvat dehidrogenaza, koji djeluje na oksidaciju šećera koje jedemo. Tiamin također pomaže u pravilnom razvoju mijelinskih omotača, koji se omotavaju oko živaca kako bi ih zaštitili od oštećenja i smrti.

Podržava zdrav kardiovaskularni sustav

Imati dovoljno tiamina u tijelu je neophodno za proizvodnju neurotransmitera koji se zove acetilkolin. To se koristi za prijenos poruka između živaca i mišića, naše srce je jedan od glavnih mišića koji se oslanja na ove ključne signale.

Kako bi održali pravilnu srčanu funkciju i zdrave otkucaje srca, živci i mišići moraju biti u stanju koristiti tjelesnu energiju kako bi nastavili signalizirati jedni drugima. Nedavne studije su pokazale da tiamin može biti koristan u borbi protiv srčanih bolesti jer pomaže u održavanju zdrave ventrikularne funkcije i liječenju zatajenja srca.

Jača imunitet

Tiamin pomaže u održavanju mišićnog tonusa duž zidova probavnog trakta, gdje se zapravo nalazi veći dio imunološkog sustava. Zdravlje probavnog sustava važno je za apsorpciju tiamina jer zdrav probavni trakt omogućuje vašem tijelu da bolje izvlači hranjive tvari iz hrane, koje se koriste za jačanje imuniteta i obranu od obolijevanje. Tiamin pomaže u izlučivanjem klorovodične kiseline, koja je neophodna za potpunu probavu čestica hrane i apsorpciju hranjivih tvari.

VITAMIN D

Vitamin D pripada u grupu vitamina topljivih u mastima.Zbog širokog spektra djelovanja na organizam, više od ostalih vitamina, vitamin D nalikuje hormonu.

Vitamini su supstance koje sami ne možemo stvoriti u tijelu, osim vitamina D zato ga možemo smatrati “hormonom”. Kemikalije koje se nalaze u našoj koži prilikom izlaganja suncu stvaraju previtamin D3 ,koji se iznimno brzo pretvara u vitamin D3…

Takav vitamin naše tijelo pohranjuje u masnim naslagama ili putem krvi odlazi u jetru…

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Najnovije

Staračke pjege: koji vitamin ih uklanja?

U današnjem videozapisu ću Vam preporučiti koji je najvažniji vitamin za uklanjanje starčkih pjega....Što su staračke pjege?Staračke pjege ili jetrene pjege vrlo su česte kod...

read more

Imaš pitanje, komentar ili prijedlog? 

Javi nam se! Pošalji nam upit putem kontakt forme i odgovorit ćemo ti čim prije. 

Translate »