Lovorov list ljekovitost

13.12.2022

Lovor je drvenasta višegodišnja zimzelena biljka iz porodice Lauraceae, pretežito rasprostranjena na području Mediterana. Od antičkih su ju vremena Grci i Rimljani štovali kao simbol uspjeha i pobjede. Lovorov list čest je dodatak raznim jelima koje oplemenjuje zahvaljujući svojoj posebnoj aromi.

Osim u kulinarstvu, lovorov list poznat je i po svojim zdravstvenim blagodatima te je poželjan dio svake kućne ljekarne.

Prije svega, lovor obiluje vitaminom C. 100 grama lovorovog lista osigurava 46,5 mg vitamina C , što čini 77,5% naše preporučene dnevne doze.

Nadalje, izvor je vitamina A koji osigurava 6,185 IU (međunarodna jedinica) ili 206% našeg dnevnog unosa.
Lovorovo lišće sadrži folnu kiselinu. U svakih 100 g lovorovog lista osigurano je 180 mg ili 45% našeg dnevnog unosa.

Također, bogat je mineralima kao što su kalcij, kalij, magnezij, mangan, cink, željezo, selen i bakar. Kalij je važna komponenta naših stanica i tjelesne tekućine za kontrolu rada srca i krvnog tlaka, dok se mangan i bakar koriste za faktor koenzima.

ZDRAVSTVENE BLAGODATI

1. ANTIMIKROBNA I ANTIOKSIDATIVNA SVOJSTVA
Zbog antioksidansa i drugih korisnih kemikalija, lovorov list, posebice eterično ulje lovorovog lista, djeluje protuupalno, antibakterijski i antioksidativno.Sadrži polifenole, eukaliptol, cineol, sabinen i linalol.Najveću antioksidacijsku učinkovitost pokazalo je eterično ulje lovora.Fitokemikalije Laurus nobilis, hlapljiva i nehlapljiva ulja, flavonoidi, tanini, seskviterpenski alkoholi i alkaloidi pomažu u zaštiti od niza zdravstvenih problema, prema drugim studijama.U obliku ekstrakta smanjuje proupalne citokine koji uzrokuju kronične bolesti.

2. SPREČAVA KANDIDA INFEKCIJU I POMAŽE ZACIJELJIVANJU RANA
Studije otkrivaju da lovorov list djeluje antifungalno.Lovor je smanjio vezanost kandide za stanične stijenke, ograničavajući njenu sposobnost ulaska u membranu, što ga čini izvrsnim dodatkom prehrani protiv kandide.Ekstrakt lovorovog lista i oblog korišteni su za zacjeljivanje rana u ispitivanjima na životinjama.

3. PREVENIRA RAK
Ekstrakt lovorovog lista može liječiti rak dojke i lišćem i plodovima Laurus nobilis.Lovorov list je moguće prirodno sredstvo za terapiju raka dojke, prema studiji koja uspoređuje stanice inducirane i neinducirane ekstraktom.Inducirana smrt stanica čini lovorov list obećavajućim lijekom protiv raka.Ovaj ekstrakt također može pomoći u borbi protiv raka debelog crijeva, prema studiji Nutrition and Cancer.
Ekstrakti lovorovog lista inhibirali su proliferaciju stanica raka debelog crijeva in vitro.Uključivanjem lovorovog lista u prehranu, rezultati su pokazali sposobnost regulacije raka debelog crijeva, relevantnu za rano otkrivanje raka debelog crijeva.

4. SPREČAVA DIJABETES
Lovorov list može smanjiti šećer u krviUzimanjem mljevenog lovorovog lista dva puta dnevno, pali su šećer u krvi i LDL kolesterol sudionika.Lovorov list povećao je zdrav kolesterol, između ostalih prednosti (HDL).

5. POMOĆPROBAVNOM SUSTAVU
Lovorovo lišće može umanjiti oštećenje želuca i potaknuti mokraću, koja oslobađa toksine i pomaže bubrezima.Listovi lovora sadrže enzime koji mogu smiriti želučane tegobe, spriječiti nastanak bubrežnih kamenaca i ublažiti simptome IBS-a poput nadutosti i plinova.Pripravci od lovorovog lista mogu smanjiti simptome čira na želucu.
Biljka poboljšava probavu, bori se protiv bakterija koje mogu uzrokovati čireve (osobito Helicobacter pyloriis) i povećava apsorpciju hranjivih tvari.

6. POMAŽE KOD RESPIRATORNIH PROBLEMA
Ekstrakt lovorovog lista može pomoći kod respiratornih problema.Studija je pokazala da ekstrakti lišća imaju antibakterijsko djelovanje protiv nekih organizama, uključujući Staphylococcus aureus.Ovaj ekstrakt lišća vrlo je učinkovit protiv Staphylococcus aureusa otpornog na meticilin .
Za puno više informacija o zdravstvenim blagodatima čaja od lovorovg lista pogledajte moj videozapis na mome Youtube kanalu:
“Ako 15 dana zaredom pijete ČAJ OD LOVOROVOG LISTA ovo će se dogoditi Vašemu organizmu…”

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Najnovije

Staračke pjege: koji vitamin ih uklanja?

U današnjem videozapisu ću Vam preporučiti koji je najvažniji vitamin za uklanjanje starčkih pjega....Što su staračke pjege?Staračke pjege ili jetrene pjege vrlo su česte kod...

read more

Imaš pitanje, komentar ili prijedlog? 

Javi nam se! Pošalji nam upit putem kontakt forme i odgovorit ćemo ti čim prije. 

Translate »